Corona (Covid-19) en Chinese Geneeskunde

Introductie

In China is veel geschreven over behandeling van infectie-ziekten, lang voor de tijd van de antibiotica. Deze informatie is tijdens deze pandemie ook ingezet. Chinese Geneeskunde is gebruikt om besmetting te voorkomen. Het gaat dan met name om de Chinese kruiden. Moxa therapie is gebruikt om de weerstand te verhogen. Acupunctuur lijkt een geringere rol te spelen. Lichte/matige klachten zijn behandeld met Chinese kruiden, met als doel om verdere progressie van het virus te voorkomen. Ernstige klachten zijn geïntegreerd behandeld door middel van een combinatie van meerdere antivirale middelen en Chinese kruiden.

Opmerkingen vooraf: deze informatie is bedoeld als aanvulling op de reguliere informatie over het nieuwe corona virus door de WHO en het RIVM. Wanneer iemand luchtwegklachten heeft of koorts moet iemand direct contact opnemen met de huisarts.

Binnen de acupunctuur-wereld( NVA) in Nederland wordt verschillend aangekeken of, en zo ja, hoe je de Chinese Geneeskunde kunt inzetten bij Corona: is Chinese geneeskunde meer ondersteunend voor de weerstand of kan je het gebruiken om daadwerkelijk Corona te behandelen.

 

Hoe kan je als Chinese geneeskundige uitleg geven aan je patiënten over Covid-19. Hoe kan je relevante informatie geven om de gezondheid/immuniteit te versterken.

Algemene informatie

Ten eerste is het goed om te weten dat we nog een hele boel niet weten over het virus. Wat wel duidelijk is, is dat het virus niet discrimineert op leeftijd. Elke leeftijdsgroep kan geïnfecteerd worden. Het virus is niet alleen gevaarlijk voor mensen boven de 65 jaar oud. Ouderen en mensen met chronische klachten zijn meer kwetsbaar voor een slechtere afloop.

Besmettelijkheid

Het virus kan asymptomatisch zijn 2-27 dagen. Mensen zijn dan al wel besmettelijk. Zelfs wanneer de ziekte is doorgemaakt,  kan je nog besmettelijk zijn. Er zijn meerdere gevallen beschreven van mensen die ziek geweest zijn van het virus en later wederom ziek worden. Deze tweede infectie kan ernstiger verlopen. Het virus kan langere tijd op ruwe oppervlakten blijven zitten, bijvoorbeeld pakketjes of pizzadozen.

Covid-19 gedijt bij Damp Koude

Covid-19 is een ‘epidemic damp disorder’. Er wordt succesvol een combinatie van kruiden formules gebruikt uit de Wen Bing, Wen Yi en de Shang Han Lun.

Het virus gedijt op Damp Koude. Damp Koude blokkeert de orgaanfunctie. Het blokkeert de verteringsorganen en de longen. Wanneer er stagnatie is, gaat het lichaam vechten. Er is koorts en zweten. De damp gaat stagneren, uiteindelijk krijgen we damp hitte. Welke naar de borstkas (longen), keel en de darmen kan gaan.

Gezwollen tong met beslag

Het virus gedijt bij een Damp Koude omgeving. Alle tong foto’s van patiënten laten een gezwollen en vies beslagen tong zien. Zodra de ziekte (Damp Koude) de vertering gaat blokkeren, mag er geen zweet bevorderende behandeling toegepast worden, want anders verzwak je de immuniteit. Kruiden zijn dan gefocust om de vertering te versterken en om de damp via de stoelgang en urinewegen te verwijderen.

Er bestaat niet 1 formule. De kruiden formules die in China gegeven worden wisselen per stadium van de ziekte.

 

Wie is het meest vatbaar?

Mensen die al Damp Koude hebben zijn meer vatbaar voor Covid-19. Het virus veroorzaakt namelijk een damp probleem en houdt van Damp Koude.

Wij als Westerlingen zijn in het algemeen sterker dan de Chinezen. Chinezen hebben het voordeel van de geïntegreerde behandeling met Chinese Geneeskunde. Onze levensstijl is wat ons zwakker maakt. Laat naar bed, teveel eten, verkeerde dingen eten, continue turend op een beeldscherm. Dus om onze weerstand te sterken:

  • Op tijd naar bed
  • Geen stress, geen woede
  • Goede voeding, geen gefrituurde voeding, geen damp vormende voeding, minder suiker
  • Geen alcohol

Je kan het ook als een gelegenheid zien om dat te leren wat je altijd wilde leren: gitaar spelen, Chinees leren en met je kinderen spelen.

Versterk de weertand

Dagelijkse moxa op ST 36, CV 4, CV6  en CV 12 versterkt de weerstand. Moxeren doe je met 3 sigaren tegelijkertijd voor 20-30 minuten.

TaiChi of Qi Gong kan ook helpen om fit te blijven,  energie op te bouwen.

 

Adviezen voor wanneer je klachten hebt:

Belangrijkste is om per direct contact op te nemen met de huisarts. Degene met klachten dient zichzelf te laten isoleren thuis. Verwarrend is dat de symptomen komen en gaan. Wanneer je denkt dat het iets beter gaat, kunnen de symptomen na een paar dagen verergerd terugkomen. Wanneer je het virus hebt en je hebt symptomen, dan is het belangrijk om rust te houden en zo min mogelijk te doen. Je kan besmettelijk blijven voor 5 weken. Daarom het is van belang om je familie te beschermen, een mondmasker te dragen en fysiek contact te vermijden.

Wanneer je klachten hebt kan je jezelf (laten) moxeren.

Tegen dit virus is het belangrijk om je immuniteit en je spijsvertering te boosten(zie eerdere punten). De ene dag combineer je deze punten met back shu punten, de dag erna kan je punten op de borstkas gebruiken. De longen worden zo sterker, daardoor kunnen ze beter Damp verwijderen.

  • slijm in de longen:back shu punten: UB13, UB15
  • strak gevoel op borst: CV 17(10-15 min maximaal, om de hitte niet te verhogen)
  • zere keel: CV19 (10-15 min., maximaal om de hitte niet te verhogen)
  • kortademigheid en asthma: LU1,LU2, Dingchuan. Deze laatste punten zijn eigenlijk meer geschikt om het herstel te stimuleren van ernstig verzwakte patiënten, die Covid-19 gehad hebben

Deze informatie is afkomstig van Chinese artsen, gespecialiseerd in Chinese kruiden, zoals Dr. Tong Xiao Lin, Guang An Men Hospital in Beijing  en Dr. Zhang Yue Feng. Beide zijn naar Wuhan zijn gegaan om te helpen. Een andere bron is Dr.Suzanne Robidoux.