Traditionele Chinese Geneeskunde

tegelTraditionele Chinese Geneeskunde of T.C.G is een vorm van oosterse geneeskunde die zich 5000 jaar geleden in China heeft ontwikkeld. Ruim 80% van de wereldbevolking maakt wel eens gebruik van acupunctuur of chinese kruidengeneeskunde. Op dit moment is de T.C.G. wijd verspreid in het westen, en wordt er toenadering tot de reguliere geneeskunde gezocht. T.C.G. kan een bijdrage leveren in de oplossing van de problemen waar wij nu mee geconfronteerd worden.

T.C.G. filosofie

T.C.G. gaat uit van een samenhang tussen de verschillende delen. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen lichaam en geest. Ziekte wordt gezien als een poging van het lichaam om de balans te herstellen. Het is een signaal van onze lichaamseigen intelligentie. Wanneer deze intelligentie faalt dan reageert het met symptomen. T. C G. kan deze symptomen duiden en methoden toepassen waardoor het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt aangesproken en weer in werking wordt gezet.

T.C.G. is een energetische geneeskunde

Bij T.C.G. worden ziekteoorzaken beschreven in termen van energie bewegingen, uitdrukkingen die vaak heel dicht bij ons dagelijkse taalgebruik liggen. Een voorbeeld: “Hij kookt van woede” Ook binnen T.C.G. is er sprake van dat woede de energie teveel doet stijgen.

T.C.G. is een preventieve geneeskunde

Binnen T.C.G. wordt ziekte gezien als een spectrum. Aan de ene kant van het spectrum bevindt zich de gezondheid met zijn subtiele signalen en symptomen, aan de andere kant staat ziekte met zware klachten en uiteindelijk de dood. De gezonde subtiele signalen zijn binnen de reguliere westerse geneeskunde vaak nog slecht aantoonbaar. T.C.G. heeft het gereedschap wel in huis om deze subtiele signalen te duiden en erop te reageren. T.C.G. is daarom in staat ziekte aan te pakken voor deze volledig tot uiting komt.