De overige takken

Naast het gebruik van naaldjes (acupunctuur) en kruiden kent TCG nog 6 andere genezingsmethoden:

Moxibustion en cupping:

cuppingBij moxibustion wordt een bundel kruiden (moxa) aangestoken die eruit ziet als een grote sigaar. Met de gloed worden de acupunctuurpunten verwarmd en gestimuleerd. Moxa bestaat uit samengeperste, gedroogde blaadjes van bijvoetkruid.

Cupping is een methode waarbij vacuüm gezogen bollen op een lichaamsdeel worden geplaatst. Hierdoor ontstaat een zuigende werking, waardoor energie en bloed worden aangetrokken. In acupunctuurtermen gezegd; Bloed wordt versneld; Wind, Hitte en Damp wordt verdreven.
Cupping wordt gebruikt bij o.a. spierklachten, verkoudheden en gewrichtspijn.
Cupping is een zeer oude natuurgeneeswijze die nog steeds over de hele wereld gebruikt wordt. Ook Hippocrates, de oude Griekse geneesheer, maakte gebruik van cupping.

Massage:

Tuina is een vorm van massage waarbij vingertoppen, handpalm of knokkels gebruikt worden om diepe spanningen los te werken.
Eenvoudige tuina-handgrepen, ontspanningsoefeningen en het masseren van acupunctuurpunten dienen als ondersteuning van een acupunctuurbehandeling.
Deze massagetechnieken richten zich op het verlichten van klachten, maar ook op het veranderen van onderliggende patronen.

Voeding:

T.C.G. beschikt over grote kennis omtrent de juiste voeding voor elke levensfase. Afhankelijk van de klachten kunnen er ook voedseladviezen op maat gegeven worden.

Tai chi en chi kung:

Ook tai chi en chi kung oefeningen kunnen onderdeel uitmaken van een acupunctuur-behandeling. Bij klachten van het bewegingsapparaat wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van oefentherapie. Deze oefeningen zorgen voor meer soepelheid, meer stabiliteit en meer lichaamsbewustzijn en ze zijn weinig blessure gevoelig.

Meditatie:

Ziekte en gezondheid zijn een samenspel van lichaam en geest. Beiden spelen een even grote rol. Meditatie kan een manier zijn om je van jezelf en je innerlijke turbulenties bewust te worden.
T.C.G. heeft haar wortels in de oosterse spiritualiteit. Het bewust worden van pijn, het accepteren van die pijn en het ontdekken waar die pijn vandaan komt is een essentiële stap op weg naar genezing.

Leefregels:

De essentie van T.C.G. is het zoeken naar de balans tussen uitersten; de balans tussen zoet en zuur, activiteit en rust, spanning en ontspanning.
Adviezen en leefregels zijn erop gericht om deze balans te herstellen.