Over Esther van Dorst, arts

Portret van Esther van Dorst, arts en acupuncturistEsther van Dorst is in 1994 afgestudeerd als arts te Utrecht.

 

Acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde

In 1994 begon Esther van Dorst haar studie Traditionele Chinese Geneeskunde. Ze liet zichzelf  behandelen met acupunctuur en Chinese kruiden. Daarnaast verdiepte ze zich uitgebreid in de Chinese dieetleer. Na haar studie liep ze ruim 2 jaar stage bij dr. Qian, erkend bij de NVA als acupunctuurarts en docent.
Daarna specialiseerde Esther van Dorst zich verder in chinese kruidengeneeskunde en kinderacupunctuur.
In 1998 begon ze met haar praktijk te Utrecht.

Arts

Haar reguliere werkervaring ligt op het gebied van de psychiatrie en de preventieve geneeskunde. Ze is altijd geïnteresseerd geweest in de relatie tussen ziekte en sociale en psychische factoren als bijvoorbeeld stress; hoe ziektes ontstaan en welke factoren erop van invloed zijn. Omdat ze opgeleid is en werkzaam geweest is als westers arts vindt Esther van Dorst het belangrijk om in haar consulten zowel de reguliere als ook de complementaire invalshoeken te verkennen.

Wat werkt dat werkt

Door de jaren heen is zij acupunctuur en de reguliere westerse geneeskunde steeds minder als tegenstrijdig gaan ervaren en steeds meer als geneeswijzen die elkaar aanvullen en dus prima naast elkaar beoefend kunnen worden.

Acupunctuur versus regulier

Er bestaat nog steeds een groot vacuüm tussen de westerse en oosterse geneeskunde, waardoor allerlei misvattingen blijven bestaan omtrent het werkelijke vermogen van beide disciplines. Om die reden zouden zowel acupunctuur en de reguliere geneeskunde de eigen grenzen en die van elkaar moeten gaan verkennen en erkennen.

Waarom acupunctuur?

Tijdens haar studie beoefende ze Tai Chi en Chi Kung. Tai chi is een vechtsport, die ook gebruikt wordt ter verbetering van de gezondheid en als meditatie-oefening. Tai Chi is nauw verbonden  met de traditionele Chinese Geneeskunde. Hierdoor kwam ze in aanraking met de theoretische achtergrond van acupunctuur. De samenhang tussen lichaam en geest, het feit dat ziekten niet zomaar ontstaan en de subtiele diagnostiek waar geen apparaten aan te pas komen spraken haar aan.

Continue scholing

Esther van Dorst blijft zichzelf bijscholen zowel in de reguliere geneeskunde als ook in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Zij neemt deel aan een intervisiegroep.