Chinese kruidengeneeskunde

winkel met chinese kruidenIn China bestaat de Traditionele Chinese Geneeskunde voor het grootste deel uit kruidengeneeskunde (80%). Er is een overlap tussen de westerse en de chinese kruidengeneeskunde. Op dit moment zijn in China meer dan 5000 kruiden beschreven. De chinese kruidengeneeskunde is een zeer complexe en geavanceerde wetenschap.

Binnen de T.C.G kan een kruid zowel van plantaardige, minerale als dierlijke oorsprong zijn. De Chinese kruidengeneeskunde kent ‘superieure’ kruiden: kruiden om de gezondheid te bevorderen, de levensduur te verlengen en om de weerstand tegen ziekten te vergroten. De zogenaamde ‘inferieure’ kruiden zijn kruiden die kortdurend bij ziekte gebruikt worden.

Daarnaast worden de kruiden geclassificeerd aan de hand van hun temperatuur, smaak, energetische werking, voor welke meridianen hij bestemd is, en op welke manieren hij moet worden toegepast.

Zo wordt Panax Ginseng binnen de T.C.G. beschouwd als een ‘superieur kruid. Hij wordt als volgt geclassificeerd:

  • De plant wordt na 6 a 7 jaar geoogst in de herfst. Alleen de wortel wordt gebruikt.
  • De temperatuur is licht warm.
  • De smaak is zoet en licht bitter.
  • Het beïnvloed de long- en miltmeridiaan.
  • Ginseng is een stabiliserend kruid, het beïnvloedt de energie die er al is. Het is dus geen stimulerend kruid.

Chinese kruidenpreparaten zijn bijna altijd combinaties van verschillende kruiden. Deze formules zijn zeer intelligent. Sommige klassieke formules bestaan al meer dan 1000 jaar. Ze worden vaak ingezet om het effect van bijvoorbeeld een acupunctuurbehandeling te versterken. Een formule is opgebouwd uit een belangrijkste kruid. Daarnaast zijn er een of meerdere hulpkruiden die de werking van het hoofdkruid versterken. En er zijn enkele kruiden die de werking naar een specifiek lichaamsdeel sturen. Verder bevat een formule een of meer kruiden om eventuele bijwerkingen te verminderen.

Kruiden-preparaten die gebruikt worden, in mijn praktijk, zijn volgens westerse wetenschappelijke maatstaven getest op hun werkzaamheid. De kruiden zijn niet vervuild met zware metalen of pesticiden. De bereidingsmethoden blijven authentiek chinees. Er zijn geen verboden plant- en diersoorten in verwerkt.