Werkwijze

Chinese visie op gezondheid: De arts wordt geacht de patiënt beter te maken, van de patiënt wordt verwacht dat hij zijn gezondheid onderhoudt.

Eerste consult:

polsvoelen-prentHet eerste consult duurt anderhalf uur. Het verhaal van de patiënt, zijn voorkomen, stem, de kleur van het gelaat, de glans in de ogen, de pols, tong en de buikdiagnose, al deze factoren geven informatie over de energiehuishouding van de patiënt.
Daarnaast wordt besproken wat de patiënt van de behandeling verwacht en wat de behandeling kan bieden. Vervolgens wordt er een behandelplan gemaakt.

Bij het eerste consult ligt de nadruk om  informatie te verkrijgen en te analyseren. Daarna kan er een korte acupunctuur behandeling volgen. Ter ondersteuning kan een kruidenformule worden voorgeschreven.

Vervolgconsult:

Bij elk volgende consult wordt eerst de pols gevoeld en de tong bekeken. Hierna worden ongeveer 10 naaldjes gezet. Deze naaldjes moeten 20 minuten blijven zitten. Het inbrengen van de naaldjes doet over het algemeen geen pijn. Het wordt ervaren als een elektrische tinteling of een zwaar dof gevoel. Dit komt doordat het naaldje contact maakt met de energiebanen. Eenmaal goed op hun plaats geven de naaldjes vaak een prettig, ontspannen gevoel.
Bij een acupunctuurbehandeling worden de kleren meestal aangehouden omdat de meeste acupunctuurpunten zich op de onderbenen of -armen bevinden.

Na 10 minuten worden de naaldjes opnieuw licht gestimuleerd.
Tijdens elk consult is er geruime tijd voor vragen en ervaringen.

Frequentie:

In Nederland vinden behandelingen vaak eenmaal per week plaats. Bij sommige klachten is het nodig vaker te behandelen. Zo wordt bij ernstige zwangerschapsmisselijkheid vaak tweemaal per week behandeld. En ook pijnklachten die na 3 a 4 dagen weer terugkomen vragen om een intensievere behandeling.

Evaluatie:

Na 5 behandelingen wordt er geëvalueerd. Een behandelplan kan dan bijgesteld worden.